Wat is high-resolution audio?

Audio van hoge resolutie is ontwikkeld om een beter geluid en dus meer luisterplezier te bieden. Het biedt digitale audio-indelingen die een betere geluidskwaliteit dan cd’s leveren. Dat komt doordat het analoge muziek op een hogere snelheid naar digitaal converteert dan dat cd’s dat doen.

Cd’s zijn gestandaardiseerd op 16 bit/44.1 kHz. Voor audio met hoge resolutie bestaat zo’n standaard niet, maar de meest gebruikte specificaties zijn 24 bit/96 kHz en 24 bit/192 kHz. Het resultaat is dat je opnames hoort zoals ze daadwerkelijk zijn opgenomen, zonder geluidsverlies.

Simpel gezegd zullen er met high-resolution audio veel minder stukjes audio-informatie verloren gaan, waardoor je een kwalitatief geluid krijgt. Onderstaande grafiekjes geven dit visueel weer:

hd-audio

Hoe kan ik genieten van high-resolution audio?

Het is vooral Sony die de voorbije maanden fel heeft ingezet op high-resolution audio. Het bedrijf stelde dan ook verschillende apparaten voor die deze bestanden ondersteunen: van versterkers naar luidsprekers tot hoofdtelefoons. Ook Pioneer en Cambridge Audio hebben al high-res audioproducten klaar, terwijl ook LG en Samsung zich meer op de techniek gaan richten.

Maar uiteraard zal je ook over high-resolution audio-bronmateriaal moeten beschikken. Sony heeft hier al een kleine oplossing op gevonden voor zakenlui of muziekbandjes: een digitale dictafoon die opnames maakt in cd-kwaliteit.

Daarnaast kan je uiteraard ook high-res audio kopen, en dat op specifieke online winkels zoals 2L, 7Digital, Cybele, Gimell, HD-Klassik.com, Qobuz enzovoort.

Bron: Elektrozine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>