3 Nieuwe OLED tv’s bij LG, waaronder EA8800 met 2.2 geluidskanaal

Met drie nieuwe OLED-televisies lijkt LG dit jaar helemaal gewonnen voor de nieuwe stap in tv-kijken.

De fabrikant zal op de CES-beurs in Las Vegas drie OLED-schermen voorstellen en heeft daarmee duidelijk een opvolger gevonden voor haar plasmareeksen.

Pronkstuk van het gamma wordt de 77 inch Ultra HD Curved OLED TV, die uitgerust zal zijn met LG’s WRGB OLED-technologie en een 4K-schermresolutie van 3840 bij 2160 beeldpunten. Om nu al volop te kunnen genieten van deze hoge resolutiestandaard, kan je met de Tru-Ultra HD Pro Engine SD- en HD-beelden upscalen naar nagenoeg Ultra HD-kwaliteit. Het model komt ook in 55- en 65 inch uitvoering.

De EB9600 moet een iets simpeler model worden, maar komt ook met een gebogen OLED-scherm. Deze 55 incher bestaat uit minder onderdelen, moet extra licht en energiezuinig zijn en is gemaakt van recycleerbare materialen.

De EA8800 Gallery OLED-tv komt dan weer met een 2.2 geluidskanaal, 100 W forward facing Canvas Speaker Set dat het beste geluid in een OLED-tv moet garanderen en de mogelijkheid om via de Gallery-functie wereldberoemde kunstwerken te bekijken. Dit 55 inch toestel is extra dun, zodat je het gevoel moet krijgen naar een schilderij te kijken.
Bron: Elektrozine

2014 wordt Hét Revolutiejaar voor Smart TV

oled-tv-26

oled-tv-26

Zowel de Ultra HD-resolutie als de OLED-beeldtechniek kende vorig jaar al een eerste inloopperiode en beide technieken moeten dit jaar hun eerste echte doorbraak kennen. Het wordt dus volop uitkijken naar de jaarlijkse beurzen zoals CES en eind dit jaar ook IFA, om te zien welke tv’s we dit jaar mogen verwachten.

OLED

Door het verdwijnen van plasma-tv’s zal OLED meer dan waarschijnlijk een mooie start nemen. Hoewel het op dit moment nog uitkijken is naar een OLED-tv met een echt competitieve prijs, zal het marktaandeel van deze techniek in 2014 meer dan waarschijnlijk een stevige boost krijgen. Bovendien zal bijna elke grote tv-fabrikant de OLED-techniek volop promoten en stilaan in massaproductie opnemen, waardoor de prijzen nog verder zullen zakken. Fabrikanten die in het verleden veel succes boekten met plasma-tv’s maar minder op hun led-televisies focusten, zoals Panasonic en LG, zullen er alles aan doen om de OLED-tv zo snel mogelijk in de huiskamer te krijgen om zo tegengewicht te bieden voor led-tv’s.

Ultra HD (4K)

Wat Ultra HD betreft loopt de hardware zoals altijd voor op de content. Een Ultra HD-resolutie in huis halen is perfect mogelijk, maar het is nog wat uitkijken naar Ultra HD-beeldmateriaal. Op dit vlak verwachten we weliswaar een vlottere overgang van Full HD naar Ultra HD (4K) dan die van Standard Definition (of SD) naar Full HD.

Dit om verschillende redenen. Allereerst is de technologiewereld een pak veranderd sinds de opkomst van Full HD. De wereld rond elektronica is veel dynamischer geworden en alles verandert heel wat sneller dan pakweg tien jaar geleden. Ook de consument is mee geëvolueerd en nieuwe technieken worden daardoor veel sneller opgepikt. Denk bijvoorbeeld maar aan de duizenden consumenten die elk jaar een nieuwe iPhone kopen. En hoewel je de smartphonemarkt niet echt kan vergelijken met die van de televisies, blijft de gedachtegang dezelfde en staat de consument volledig open voor nieuwe technieken.

Anderzijds is het door de technologische vooruitgang gemakkelijker om Ultra HD-beeld in huis te halen. Momenteel kan je al dvd’s via bepaalde Blu-ray spelers laten upscalen naar Full HD, dus is ook upscalen van Blu-ray films naar Ultra HD waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Omdat we ook steeds meer content streamen van bijvoorbeeld onze computer of onze smartphone, zal de consument sneller over Ultra HD-filmpjes beschikken dan over Full HD-beeld zo’n tien jaar geleden. Denk hierbij aan Ultra HD-beelden die je online kan aankopen of gewoon gratis kan downloaden, maar ook aan smartphones en camcorders die nu al klaar zijn om in Ultra HD video’s op te nemen. Eén ding is zeker: ook op gebied van content zal Ultra HD sneller evolueren dan Full HD.

Apple iTV

Het gonst al een tijdje van de geruchten dat Apple een eigen televisie zal voorstellen, en dit jaar lijkt het er eindelijk van te komen. De voorbije jaren lijfde Apple verschillende experts in op vlak van beeldkwaliteit, schermtechniek en ondersteunende software. Traditiegetrouw zal Apple eind dit jaar waarschijnlijk een nieuwe iPhone voorstellen, maar het zou ons niet verbazen als de fabrikant op een aparte keynote de iTV lanceert.

CEO Tim Cook gaf in het verleden al verschillende keren aan dat Apple wel degelijk geïnteresseerd is in de televisiewereld. Het bewijs hiervan is de Apple TV, een box die je op je televisie kan aansluiten en je verschillende slimme diensten biedt.

Een eigen televisietoestel heeft Apple nog niet, maar waarschijnlijk komt daar dit jaar verandering in. Volgens de geruchten gaat het om een 65 inch Ultra HD-televisie die uiteraard op het iOS-systeem draait. Meer info is momenteel nog niet bekend, maar dat het toestel de televisiemarkt best wat kan veranderen, lijkt een zekerheid.

Bron: Elektrozine

Smartwatches worden de trend voor 2014

Accessoires die je op elk moment bij kan houden en die extra informatie kunnen geven over je omgeving en gezondheid of zelfs een volledige internettoegang bieden: wearable tech wordt een van de grootste speerpunten in 2014.

wearable-tech

wearable-tech

De eerste stappen in een wereld vol draagbare technologie zijn reeds de voorbije jaren al gezet. Heel wat fabrikanten deden voorzichtige stappen richting een leefwereld waarin allerlei accessoires het straatbeeld domineren.

Smartwatch

De recentste voorbeelden zijn de smartwatches die Samsung en Sony lanceerden. Deze blinken echter nog niet uit in functionaliteit en worden nog niet door het grote publiek in huis gehaald. Meer dan waarschijnlijk zullen beide bedrijven dan ook dit jaar met een nieuwe reeks smartwatches op de proppen komen, waardoor de toekomst van wearable tech nu echt van start zal gaan.

Smartwatches hebben als voornaamste nut om een snel hanteerbaar verlengstuk van je smartphone te worden. Met allerlei informatie die van op je smartphone naar je pols doorgestuurd wordt, is het niet meer nodig om constant je telefoon uit je broekzak of handtas te halen.

Of de smartwatch ooit een echt succes zal worden, blijft echter afwachten. Op dit moment blijven de toestellen namelijk beperkt tot early adopters. Door het gebrek aan een elegant design en echt gebruiksgemak, loopt de gemiddelde consument nog niet warm voor de smartwatch.

Activity monitor

Dan staan de zogeheten activity minitors er een pak beter voor: toestellen als de de Nike FuelBand, Jawbone Up en de FitBit Force zijn heel wat populairder en bieden een eenduidige functie: jouw gezondheid in de gaten houden en je aansporen om meer te bewegen. Ook zij maken verbinding met je smartphone, maar bieden heel wat functies die je telefoon niet biedt.

Fabrikanten zullen ongetwijfeld ook dit jaar blijven inzetten op deze fitnesstrackers, waardoor die hoogstwaarschijnlijk nog meer in het straatbeeld zullen opduiken.

Wat met Glass?

Het meestbesproken stuk draagbare tech moet echter de Google Glass zijn. Er werd veel van het toestel verwacht, maar een echte doorbraak kwam er niet, onder meer door de beperkte verdeling bij Google en de hoge kostprijs. Google werkt echter aan een Google Glass 2, dat ook door brildragers gebruikt zal kunnen worden. Met de nieuwe bril wil Google alvast meer gebruikers aanspreken.

Technologie in kledij

Een andere vorm van wearable tech bevindt zich ingebouwd in onze kledij. Zo heeft fabrikant Omsignal sportkledij ontworpen waarin allerlei technologische snufjes ingewerkt zijn.

Zo wordt je hartslag gemeten, worden je stappen geteld, houdt het je verbrande calorieën bij, enzovoort. Alles wordt gelinkt aan een app die alle informatie bundelt en je helpt om een evenwichtiger leven te leiden. Bovendien zijn de Omsignal-shirts perfect wasbaar.

Succes in 2014

Dat wearable tech grote sprongen voorwaarts zal maken in 2014, lijkt een sinecure. Onderzoeksbureau Juniper Research schat dat tegen 2018 jaarlijks zo’n 130 miljoen van deze apparaten verkocht zullen worden.

Ook Ericsson tekende via zijn ConsumerLab uit dat in 2014 40 procent van de smartphonegebruikers via de telefoon fysieke activiteiten wil meten, terwijl 56 procent zijn hartslag en bloeddruk via de smartphone wil controleren.

Bron: Elektrozine

Trend Smartphone zet zich verder in 2014

Een van de meest vooruitstrevende marktonderdelen is die van de smartphones. Al jaren is een race aan de gang om zoveel mogelijk megapixels en zo hoog mogelijke schermresoluties naar de smartphone te krijgen, maar in 2014 lijkt het vooral de schermtechniek te zijn die veel aandacht krijgt.

Trend Smartphone 2014

Trend Smartphone 2014

Wat wij verwachten te zien dit jaar is meer flexibiliteit in mobiele telefoons, het zij door een gebogen scherm, een buigbaar en dus aanpasbaar scherm of andere flexibele materialen. Deze schermen komen in een resolutie die ergens tussen Full HD en Ultra HD ligt, of zelfs de 3840 x 2160-resolutie van Ultra HD haalt.

Waarschijnlijk zal dit niet bij de echte topmodellen het geval zijn, dus verwacht geen iPhone 6 of Samsung Galaxy S5 met een gebogen scherm, maar wellicht zien we bij een middenklassemodel wel hier en daar wat flexibiliteit.

Binnen de smartphonewereld zal ook steeds meer overgeschakeld worden naar een 64-bit processor, in navolging van de iPhone 5S.

Biometrie zal een grote doorbraak bij allerlei toestellen kennen. Apple implementeerde een vingerafdruksensor in de iPhone 5S en meer dan waarschijnlijk is daarmee de trend gezet voor andere fabrikanten om de techniek ook in hun toestellen toe te passen.

Niet enkel smartphones, maar ook tablets blijven ook in 2014 bijzonder goed scoren, maar waar die de laatste jaren kleiner werden, zullen grote namen als Apple en Samsung in 2014 grotere tablets lanceren. De geruchten gaan over apparaten met een 12,9 inch scherm en zullen vooral bedoeld zijn voor het onderwijs en bedrijven.

Winkelen wordt persoonlijker, dankzij technieken als NFC en iBeacon van Apple. Winkels kunnen daardoor promoties of aanbiedingen naar je smartphone pushen om je zo naar binnen te lokken.

Touch, draadloos en motion control blijven ook in 2014 kernwoorden van hoe we onze toestellen gaan bedienen. Nog meer schermen zullen aanraakgevoelig zijn: denk hierbij aan keukentoestellen zoals ovens, televisies en digitale horloges en smartwatches. Uiteraard zullen nog meer zaken draadloos gebeuren, zoals het versturen van een HDMI-signaal, het sturen van verlichting en uiteraard het verzenden van muziek. Ook smartphones zullen meer bewegingsgestuurd worden, zodat je het scherm minder moet aanraken om je scherm te bedienen.

Bron: Elektrozine